Kategorije proizvoda

Vodič kroz vrste radijatora

09.12.2019.

Jedno od prvih pitanja koje se postavlja pred investitora prilikom uvođenja instalacija centralnog grijanja je: Koje radijatore odabrati?

U nastavku donosimo kratak pregled osnovnih vrsta i karakteristika radijatora kako bismo vam pomogli u donošenju konačne (i vjerujemo ispravne) odluke.

Vrste radijatora

Osnovna podjela radijatora koji se danas ugrađuju u obiteljskim domaćinstvima je ona na aluminijske (člankaste) i čelične (pločaste, odnosno panel) radijatore. Kada je u pitanju kupaonica gotovo uvijek izbor pada na tzv. "kupaonske ljestve" koje su dostupne u velikom broju dimenzija i modela zahvaljujući čemu se mogu uklopiti u gotovo svaku kupaonicu.

Aluminijski radijatori

Izuzetna toplinska svojstva aluminija kao i njegova otpornost na koroziju, razlozi su koji aluminijske radijatore kvalitativno izdvajaju u odnosu na čelične panel radijatore, no naravno ovo za posljedicu ima i stanovitu razliku u cijeni.
Estetski, radijatori od aluminija, budući se radi o metalu visoke vrijednosti, prostoru u kojem se nalaze daju dojam ekskluzivnosti, dodatno ga oplemenjuju te otkrivaju želju investitora da za svoj dom želi samo najbolje.
Aluminijski radijatori isporučuju se u člancima i spajaju u baterije ovisno o potrebnoj snazi za zagrijavanje prostora u kojem se nalaze što pruža određenu fleksibilnost kod projektiranja sustava ili u slučaju potrebe naknadne nadogradnje radijatora (odnosno u slučaju potrebe zamjene pojedinih članaka).

Čelični panel radijatori

Čelični panel radijatori, popularno zvani i ''pločasti'', posljednjih su godina na tržištu preuzeli vodstvo od, do tada, gotovo nezamjenjivih aluminijskih radijatora, i to iz nekoliko razloga:

  • zbog razvoja tehnologije, koja je omogućila nižu cijenu proizvodnje (čime su čelični radijatori postali znatno pristupačniji u odnosu na aluminijske)
  • zbog ulaganja u tehnologiju proizvodnje i korištenja kvalitetnog čelika, što je u kombinaciji omogućilo znatno duži vijek trajanja ovih radijatora
  • te zbog ulaganja u dizajn i razne nove izvedbe (radijatori sa srednjim priključkom, glatki dizajn, vertikalne izvedbe itd.) koje su ovu vrstu radijatora učinile tržišno atraktivnima

KOMPAKTNI ili VENTILSKI  panel radijatori - koja je razlika?

Kompaktni radijatori predviđeni su za instalacije centralnog grijanja s klasičnim cijevnim razvodom cijevi ''po zidu''.

Ventilski radijatori predviđeni su za instalacije grijanja kod kojih je cijevni razvod postavljen u podove odnosno zidove objekta.

Kod ventilskih radijatora, za spoj cijevi iz poda koriste se ravni H ventili, a za spojeve cijevi iz zida koriste se kutni H ventili. Budući ventilski radijatori (što im i samo ime govori) u sebi već imaju ugrađen termostatski ventil, potrebno ih je samo dodatno opremiti odgovarajućom termostatskom ventilskom glavom za potrebe regulacije temperature.

Ventilski radijatori se proizvode u lijevoj, desnoj ili varijanti sa srednjim priključkom, ovisno o tome s koje se strane nalaze ostavljene cijevi u objektu na koje je pomoću H ventila potrebno spojiti radijator. Neki radijatori (poput Vaillant VaiRAD radijatora) proizvode ventilske radijatore koji se mogu okrenuti i na lijevu i na desnu stranu.

Aluminijski ili panel radijatori?

Izbor je subjektivan i ovisi o ukusu i svoti novca koju ste spremni izdvojiti za kupnju radijatora, no ono o čemu svakako trebate voditi računa je slijedeće:

Nevezano za vrstu radijatora, činjenica na kojoj svakako treba temeljiti svoju odluku je izbor proizvođača koji svojim imenom stoji iza radijatora koji kupujete (i na neki način garantira kvalitetu).
Naime, kako je investicija u centralno grijanje dugoročna te obzirom da vas radijatori koje odaberete trebaju grijati i ukrašavati vaš životni prostor minimalno narednih dvadesetak godina, preporuka je svakako izbjegavati radijatore nepoznatih i/ili nepriznatih proizvođača kojima je tržište u posljednje vrijeme preplavljeno.
Navedeno je osobito bitno stoga što razlike u cijeni između radijatora svjetski priznatih proizvođača i onih u čiju se kvalitetu ne možemo u cijelosti pouzdati nisu značajne i ne opravdavaju njihov izbor.
Radijatori mnogih azijskih i istočno europskih proizvođača vrlo često nude garantni rok istovjetan onome renomiranih proizvođača, ali ono što se događalo (i događa se), da nakon određenog vremena uvoznici ovih radijatora prekinu uvoz, prestanu s poslovanjem, proizvođač promjeni naziv/brand, preregistrira tvrtku ili sl. i kupac se u tom slučaju više ne možete pozvati na garanciju na koju se pozivao prodavatelj kada je prodavao radijator.

Stoga kupci – OPREZ!

U nastavku donosimo pregled renomiranih proizvođača radijatora na čiju se kvalitetu i pouzdanost možete osloniti:

Aluminijski radijatori:

  • Lipovica - najpoznatiji aluminiski radijatori domaćeg proizvođača iz Popovače. Na tržištu su prisutni preko 40 godina, a odlikuje ih izuzetna kvaliteta i trajnost.
  • Global - talijanski proizvođač aluminijskih radijatora, prisutan dugi niz godina na hrvatskom tržištu.

Čelični panel radijatori:

  • Vaillant - trenutno najpopularniji čelični radijatori u Hrvatskoj. Njemački brand Vaillant gotovo je sinonim kvalitete i pouzdanosti kada je u pitanju oprema za centralno grijanje. Ovi radijatori proizvode se u Vaillantovim proizvodnim pogonima u Turskoj.
  • Buderus - Radijatori proizvođača Buderus (grupacija Bosch) prisutni su dugi niz godina na hrvatskom tržištu. Buderus radijatori također se (kao i Vaillant VaiRAD) proizvode u pogonima u Turskoj.
  • Vogel&Noot i Radson - ova dva poznata branda radijatora pripadaju najvećem europskom proizvođaču radijatora, grupaciji RETTIG. Proizvode se u pogonima zapadnoeuropskih zemalja u kojima grupacija RETTIG ima vlastite proizvodne pogone.

Nadamo se da smo Vam barem olakšali odluku.